Zobacz blog

Barszcz ukraiński to wspaniała, zupa o głębokim aromacie. 
Z włoszczyzną, burakami, fasolą i kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – smaku dopełnia mięso na którym był gotowany barszczyk.
Składniki:
mała kość z mięsem,
6 czerwonych buraków,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek pora (zielona część),
1/4 selera,
2 ząbki czosnku
3 – 4 ziemniaki
kawałek białej kapusty,
1 szklanka ugotowanej fasoli,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
 sok z cytryny,
cukier,
sól,pieprz do smaku,

Buraki obierz, pokrój w słupki i ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, pokrój w  małą kostkę (albo zetrzyj na tarce). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kapustę drobno poszatkuj.
Do garnka wlać 3 litry wody, wrzuć kość, czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego gotuj 15 minut. Następnie dodaj por, marchew, pietruszkę, kapustę, ziemniaki i gotuj 20-30 minut (warzywa powinny być miękkie). Dodaj fasolę, ugotowane buraki, zagotuj.
Spróbuj i dopraw sokiem z cytryny, cukrem solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę.

Dalej