Zobacz blog

 

 Z cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie !


Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Składniki:
225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 ml letniej wody
2 łyżki tartego parmezanu 
1 łyżka suszonego oregano

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance parmezanu i oregano i układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut.

Dalej