Zobacz blog

Styropian

Skład:

Na ciasto:

3 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g masła lub margaryny

Masa Śmietanowa:

1 litr śmietany 18%

200g wiórków kokosowych

5 białek

1 szklanka cukru

1 duży budyń śmietankowy (podwójna porcja) – zazwyczaj na opakowaniu jest napisane „duży” lub „rodzinny”

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

powidła śliwkowe lub inna konfitura

 

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą.

Styropian

Drugą włożyć do zamrażalki.

Białka ubić z cukrem,

Styropian

dodać śmietanę i pozostałe składniki (budyń w formie proszku wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i dodać do masy śmietanowej). Wymieszać.

Styropian

Masę wyłożyć na ciasto posmarowane powidłem.

Styropian

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Styropian

Włożyć do piekarnika i piec ok. 50min. w temperaturze 180°C do suchego patyczka. 

Styropian

Po upieczeniu traktować jak sernik czyli po wyłączeniu piekarnika zostawić go w nim  jeszcze 15min.  Studzić ciasto ok. 3godz.

Styropian

Styropian

Smacznego !!!

Dalej