Zobacz blog

Dzisiaj mam dla Was cudowny przepis na przepyszny sernik. Oryginalny kaszubski sernik z ziemniakami. Był już chleb z ziemniakami (klik) i pączki (klik) dlaczego nie sernik?
To propozycja dla smakoszy tradycyjnego polskiego sernika. Idealna słodycz, zwarty, pyyyszny. Inny od publikowanych do tej pory. To nie jest kremowy sernik z rodzaju „maziastych” ale zapewniam Was że jest pyszny! Przepis na ten fenomenalny sernik dostałam od Czytelniczki bloga – Basi :) Basiu raz jeszcze dziękuję Ci że podzieliłaś się nim ze mną :) A Wam bardzo, ale to bardzo go polecam :)

Składniki:
1 kg dobrego sera tłustego lub klinek (nie wiaderkowe)
4-5 średnich ugotowanych ziemniaków (ok 350g)
200g masła 

10 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki domowego (klik)
1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
400g serka homogenizowanego waniliowego
sok z 1 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy (dałam z 1)
bakalie jak kto lubi ( ja nie dodaje )

1-2 laski wanilii

Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić w rondelku (nie zagotować). Ser zmielić 2-3x w maszynce, dodać przeciśnięte ziemniaki.
Żółtka utrzeć z połową cukru. Z drugą połową ubić białka na sztywną pianę.
Do masy serowej dodawać partiami na zmianę: serek homo, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Cały cas miksować. Dodać wyciśnięte soki z cytryny i pomarańczy ziarenka wanilii oraz budyń. Zmiksować na gładko.
Blaszkę (23×33 lub wysoką tortownicę 28-30cm) dokładnie natłuścić i wysypać kaszą manną. Masę serową wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić najlepiej przez noc. Zimny polać polewą.

Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie „rozwarstwią”.) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy sernik. Wstawiamy do lodówki.

Smacznego :)


Dalej