Zobacz blog

Mieszkanie Mai lśni już przedświąteczną czystością, w kuchni pachnie ciastem, a my siedzimy w jej panieńskim saloniku
i obmyślamy „strategię” wielkanocną. Pod „obróbkę” wzięłyśmy przepis, który nie do końca wydawał nam się zgodny z tym co na obrazku … Zdjęcie super, a w przepisie … w wersji polskiej – szkoda gadać. Ludzie kradną zdjęcia z innych blogów (karygodne!!!) umieszczają na swoich jako swoje, podają jakieś dziwne przepisy i zadowoleni publikują. Cóż, można i tak … tylko narażają swoich czytelników na wyciągnięcie z piekarnika surowego lub niedopieczonego mięsa … a miało być tak pysznie. Znalazłyśmy z Mają oryginalny (o ile taki istnieje) przepis na tego kurczaka caprese w necie i zrobiłyśmy dziś próbę generalną bo strasznie miałam na tę kokoszkę ochotę :-). Ja jestem wzrokowcem, a zdjęcie, które zobaczyłam … bardzo podziałało na moje zmysły. Robi się go bardzo łatwo, ale oczywiście inaczej niż podano to w wersji, którą przeczytałam pierwotnie na jednej ze stron polskich (nazwy nie wymienię z czystej przyzwoitości). Wyszło mi trochę inaczej, ale było przepyszne. Będzie to chyba danie na obiad wielkanocny. Lekkie, soczyste i aromatyczne z zapiekanym serem. Po prostu pycha.
Co będzie potrzebne:
  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Przyprawa bruschetta (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy (osobno)
  • 3 duże ząbki czosnku zmiażdżonego
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 10 dużych liści bazylii
  • 1 plaster 5-10mm sera mozzarella na pierś kurczaka
  • Ocet balsamiczny, do smaku
  • Szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Jak przygotować:
 
Mięso umyć, osuszyć i posypać solą i pieprzem oraz opcjonalnie przyprawą bruschetta z obu stron i odłożyć na bok. Rozgrzać
1 łyżkę oliwy na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodać kurczaka, przykryć i smażyć go przez około 10 minut. Przewrócić piersi i kontynuować póki kurczak nie będzie w całości dobrze usmażony. Kiedy kurczak się usmaży, na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek
i smażyć przez około 1 minutę póki nie zacznie pachnieć. Dodać pomidorki i kontynuować smażenie póki skórka na pomidorach nie zacznie się marszczyć/mięknąć, przez około 5 min. Zdjąć z gazu i zmieszać z bazylią. Odłożyć na bok. Kiedy kurczak będzie gotowy, pokryć każdą pierś serem mozzarella. Polać miksturą z pomidorów. Przykryć patelnię lub rondel przykrywką ponownie
i pozwolić mozzarelli się roztopić (ok 1-2 min). Pod koniec, spryskać niewielką ilością octu balsamicznego i podawaj natychmiast. 
Doskonałe z ciemnym ryżem i lekką sałatą.
 Inspiracją do przygotowania tej potrawy był wpis http://www.thenovicechefblog.com/2013/07/caprese-chicken/#_a5y_p=725005



Dalej