Zobacz blog

Miłości do pasztetu owoc kolejny, czyli znów pasztet, ale tym razem nie z soczewicy czy selera, a z pestek dyni i kaszy jaglanej. Zatem nie dość, że smaczne, to dietetyczne, a na dokładkę oczyszczające organizm… 

Skład:

  • 2 szklanki wyłuskanych pestek dyni,
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka natki pietruszki (ilość wg uznania)
  • sos sojowy bez dodatków,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej, wegetariańskiej, bezglutenowej.

Kaszę jaglaną ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Ugotowaną kaszę wymieszać z pestkami, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek oraz drobno poszatkowaną pietruszkę. Całość dobrze wymieszać, następnie zmiksować blenderem. Jeśli masa jest bardzo gęsta dolać wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Lekko przestudzić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 26x11cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec ok. 45 -50 min., aż wierzch pasztetu ładnie się zarumieni.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Ważne:Dynia zawiera wiele witamin z grupy B – B1, B2, PP oraz witaminę C, jest bogata w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zalecane są osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, dlatego ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, nie zawiera glutenu, tak więc mogą ją jeść osoby z celiakią i alergiami. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, wygląd skóry, paznokci i włosów.

Pasztet z dyni i kaszy jaglanej


Dalej