Zobacz blog

Jeśli lubicie dania z soczewicy – koniecznie wypróbujcie ten przepis. To jeden z moich ulubionych sosów z zielonej soczewicy. Wspaniale smakuje w połączeniu z brązowym i dzikim ryżem, w zacnym towarzystwie brokułów, kalafiora, kiełków i pomidora☼ 

———————————————————————-
Pisałam już kiedyś o połączeniu soczewicy z ryżem (przy okazji tego przepisu na soczewicę). Jest to połączenie bardzo korzystne dla naszego zdrowia, tworzy bowiem pełny zestaw potrzebnych nam aminokwasów (najłatwiej przyswajalnego białka). Jedząc soczewicę razem z brązowym ryżem dostarczamy sobie o 43% białka więcej  niż gdybyśmy je jedli osobno. Warto o tym pamiętać☼
———————————————————————-
Składniki:
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • słodka papryka, kumin, suszona kolendra
  • garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
Drobno pokrojone cebule, paprykę i seler podsmażamy przez kilka minut w garnku (na łyżce oliwy). Dodajemy przepłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (30-40 min). W międzyczasie gotujemy też ryż, który najpierw dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy 4 szklankami wody). Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodajemy do niego 2 wyciśnięte ząbki czosnku.
Do miękkiej soczewicy dodajemy również 2 wyciśnięte ząbki czosnki i doprawiamy do smaku przyprawami. (zdejmujemy najpierw z gazu). Żeby sos był ładnie zagęszczony, miksujemy jego połowę ręcznym blenderem i wszystko dokładnie mieszamy.
Gorąco polecam Wam ten przepis – jest niesamowicie zdrowy, a na dodatek naprawdę pyszny:-)))
Zapraszam też do obejrzenia filmiku na YT:

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=eYHynT-I4V8

Zostaw komentarz, będzie mi miło przeczytać co o tym myślisz:-)

Dalej