Zobacz blog

Ta zupa, tak prosta w wykonaniu, z banalnych składników zaskoczyła mnie swoim smakiem. Aksamitna, aromatyczna, nieco słodkawa, ale z wyczuwalną soczewicy. Dzieci myślały, że to pomidorowa :) Nie zaglądały do kuchni, kiedy gotowałam, więc skład pozostaje moją słodką tajemnicą :)

Zupa z marchwi i soczewicy

Zupa z marchwi i soczewicy

Składniki:

2 litry wywaru (użyłam z kurczaka)
3 duże marchwie
1 seler
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku, najlepiej pieczonego
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki słodkiej papryki
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki
dodałam również płat pieczonej czerwonej papryki

Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do wywaru i gotować do miękkości. Dodać soczewicę i gotować aż zmięknie. Zupę zmiksować i przyprawić, solą, pieprzem, imbirem i słodką papryką. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, ryżem lub drobnym makaronem. Mnie najbardziej smakowała bez dodatków.

Zupę dodaję do akcji Tęcza Smaków, kategoria: pomarańczowa.

    

Zupa z marchwi i soczewicy

Dalej