Zobacz blog
Przepis jak to mówią z „dziada pradziada” stara poczciwa ziemniaczanka. Gotują wszyscy i każdy inaczej :)
A tak gotuję ja:


Składniki:

  • 70 dag obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag kości wieprzowej lub skrzydełko z kurczaka
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna jałowca, 2 gałązki świeżego lub suszonego rozmarynu, 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 2 l wody
  • 2 łyżki „Barszcz biały” z torebki (u mnie Winiary), sól, pieprz

Kości najlepiej „schabowe” przepłukuję zalewam zimną wodą i wstawiam na ogień, dodaję opieczoną z obu stron cebulę, obrany ząbek czosnku, oczyszczoną pietruszkę i seler oraz przyprawy (liść, ziele, jałowiec, rozmaryn, Vegeta). Gotuję wywar 0,5 godziny. W tym czasie obieram ziemniaki i marchewki. Przepłukuję i kroję: ziemniaki w kostkę, marchewki w krążki. Wywar przecedzam zalewam nim pokrojone warzywa, gotuję 15 min. od zagotowania. Należy sprawdzać twardość ziemniaków, są różne odmiany i różny czas ich gotowania. 2 łyżki barszczu z torebki mieszam w 1/2 szk. zimnej wody dodaję do zupy. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję.

Smak dzieciństwa :)

Ps. Można dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaskę lub pokrojony plasterek wędzonego boczku. Gotujemy razem z ziemniakami i marchewką. Całkowicie zmienia smak zupy na jej korzyść oczywiście.

Polecam spróbować obu wariantów :)

 
Dalej